hayatini bilime adamis 11 bilim adami

Tarih boyunca bilgilerini ve düşüncelerini geniş kitlelere ulaştırmak için çalışmalar yapan, insanlığın kaderini değiştiren buluşlara imza atan çok sayıda bilim insanı olmuştur.

Bazı bilim insanları ise, inandıklarını sonuna kadar savunmak için hayatlarını bilime adamış, ölümü göze almışlardır. İşte hayatını bilim için feda eden 11 bilim insanı yani bilim uğruna ölenler .

Aleksandr Bogdanov

Filozof, bilim kurgu yazarı Rus bilim insanı Aleksandr Aleksandroviç Bogdanov, genç birinin kanı yaşlı birine nakledildiğinde yaşlının gençleşip gençleşmeyeceğini denemek için herhangi bir hastalık testi yapmaksızın kendine başkasından kan enjekte eder. Kan transfer ettiği kişi, Sıtma olduğundan kendisine de hastalık bulaşır ve hayatını kaybeder.

Marie Curie

Kimya ve fizik alanında Nobel ödülü sahibi olan Polonya asıllı bilim insanı Marie Curie, radyoaktivite üzerine çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu çalışmaları sırasında maruz kaldığı radyasyondan dolayı lösemi hastalığına yakalanmış ve hayatını kaybetmiştir.

İsveç asıllı olan Alman Farmakolog Carl Scheele; oksijen, molibden, tungsten, manganez ve klorin gibi pek çok elementin kaşifidir. Kimyager Joseph Priestley, Scheele’nin buluşlarını önceden bilimsel dergilerde yayımlamışsa da gerçekler ortaya çıktığında buluşların hakkı Carl Scheele’ye tekrardan verilmiştir. Bu bilim insanının oldukça ilginç bir çalışma tekniği vardı: Üzerinde çalışma yaptığı kimyasalları tatmak. İşte bu özelliği hidrojen siyanürü nedeniyle ölümüne sebep olmuştur.

Sir David Brewster

Optik ve ışık polarizasyonu çalışmaları yapan Sir David Brewster, çiçek dürbünü olarak da bilinen Kaleidoskop aygıtını keşfetmiştir. Bu icadıyla bilim dünyası tarafından “Optiğin Babası” olarak adlandırılan İskoçyalı bilim insanı , bir ışık çalışması esnasında görme yetisinin dörtte üçünü kaybetmiş ve yaşlılık dönemini kör olarak geçirmiştir.

Elizabeth Ascheim

Röntgen ışınları üzerinde çalışmalar yapan Elizbeth Ascheim, X ışınlarını analiz etmek için bir deney hayvanı değil kendisini denek olarak kullanmıştır. Çok fazla radyasyona maruz kalan bilim insanı Ascheim, röntgen ışınlarının vücut üzerindeki negatif etkileri bilinmediği için sonucu öngörememiş, her organında kanser hücreleri oluşması sonucu hayatını kaybetmiştir.

Robert Bunsen

Mineralojik ve analitik kimya üzerinde çalışmalar yapan “Bunsen burner” olarak bilinen Robert Bunsen, sıcak bir hava akımı üreten laboratuvar aygıtı “bek”i icat etmiştir. Ancak icadını analiz ederken kör olmuştur.

William Bullock

Amerikalı bilim adamı William Bullock, döner silindirli matbaa makinesini icat ederek matbaa sanayisinde devrim yaratmıştır. Bu icat sayesinde daha hızlı ve daha kaliteli baskı yapılabilmiştir. Bullock, icat ettiği makineyi tamir etmeye çalışırken makineyi ayağına düşürmüş ve kangrenden hayatını kaybetmiştir.

Jean-Francois de Rozier

Balonla ilk uçuş yapan ve bu buluşu ilk defa test eden, fizik ve kimya öğretmeni olan Rozier, uçuş sırasında patlayan balonla hayatını kaybetmiştir. Jean-Francois de Rozier, hava yolunda hayatını kaybeden ilk insandır.

Thomas Midgley Jr.

Kurşunlu benzini keşfederek insanlık için oldukça önemli bir buluşa imza atan makine mühendisi Thomas Midgley Jr., kurşun zehirlenmesi sonucu yatağa mahkum olmuştur. Hareket yetisini arttırmak için geliştirdiği düzeneği 4 sene kullandıktan sonra, makaraların sıkışması sonucu boynunu kaptırıp hayatını kaybetmiştir.

Sir Humphry Davy

Üstün zekâsıyla bilinen İngiliz kimyager ve fizikçi Sir Humphry Davy, bileşikleri elektrik enerjisiyle ayrıştırmış ve elementleri saf olarak elde etmiştir. Gazlar üzerinde de çalışmalarını sürdüren kimyager, gazların yanıcılık özelliğini test ederken yanarak ölmüştür.

Stephen Hawking

Kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan ünlü İngiliz bilim insanı Stephen Hawking, 21 yaşındayken motor nöronlarını öldürerek sinir sistemini felç eden Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalanmıştı. Motor nöronlarını öldürerek sinir sistemini felç eden bu hastalık tekerlekli sandalyeye mahkum olmasına neden olsa da bilimsel çalışmalar yapmasına engel olamamıştı. Kendisine özel geliştirilen bilgisayar sistemine yanak kaslarından biriyle komut veren Hawking, günde yaklaşık 2 bin 500 kelimeyle iletişim kurabiliyordu. Hawking’in araştırmaları 40’ın üzerinde dile çevrilmiş, bilim çevrelerinde Albert Einstein’dan sonraki en büyük dahi olarak görülmüştü. Hayatı 2015’te gösterime giren “Her Şeyin Teorisi” adlı filme konu olan bilim insanı, ilginç bir tesadüfle Albert Einstein’ in doğum gününde hayatını kaybetmiştir.

Bu bilim insanlarının çalışmaları sonucunda zarara uğramalarını ya da hastalıklarına rağmen çalışmayı sürdürmelerini hata olarak değerlendirmek bilime saygısızlık olacaktır. Ancak bilim uğruna yaşamını feda eden bu insanlar gösteriyor ki bazen insanı mutlu eden şey sadece inandığı şey için hata yapmayı bile göze alarak mücadele etmektir.