Fermente olan yaban mersini sirkesi ile ilgili bir araştırmaya göre, yaban mersini sirkesi bunamayla savaşmaya yardımcı olabilir. İşte bilim insanlarını bile şaşırtan araştırmanın sonuçları...

Fermente olan yaban mersini sirkesi ile ilgili bir araştırmaya göre, yaban mersini sirkesi bunamayla savaşmaya yardımcı olabilir. İşte bilim insanlarını bile şaşırtan araştırmanın sonuçları…

Son araştırmalar, demansın en yaygın şekli olan Alzheimer hastalığı olan kişilerin beyinlerinde, sinyal veren bileşik asetilkolin ve reseptörlerinin daha düşük seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir.

Amerika’da bir tarım dergisinde yayınlanan çalışma, asetilkolin reseptörlerini bloke etmenin öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirdiğini göstermiştir. Demansla savaşmak için asetilkolinin yıkımını durduran ilaçlar geliştirilmiştir, ancak bu ilaçlar genellikle vücutta uzun süre kalmazlar ve karaciğer için toksik olabilirler.

DOĞAL ÜRÜNLER ÇARE OLABİLİR

Doğal özler daha güvenli bir tedavi seçeneği olabilir ve bazı hayvan çalışmaları bu özlerin iyileştirebileceğini öne sürüyor. Ek olarak, fermantasyon bazı doğal ürünlerin biyoaktivitesini artırabilir.

Bu nedenle Güney Kore’deki Konkuk Üniversitesi’nden araştırmacılar, çok çeşitli aktif bileşiklerle dolu yaban mersini ile yapılan sirkenin bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olup olmayacağını test etmek istediler.

YABAN MERSİNİ FARELER ÜZERİNDE ETKİLİ

Deneylerini gerçekleştirmek için araştırmacılar, indüklenmiş amnezi olan farelere yaban mersini sirkesi uyguladılar.

Beyinlerindeki moleküllerin ölçümleri, sirkenin asetilkolinin parçalanmasını azalttığını ve sağlıklı nöronların korunması ve yaratılmasıyla ilişkili bir protein olan beyin kaynaklı nörotrofik faktör seviyelerini artırdığını gösterdi.

Tedavinin bilişi nasıl etkilediğini test etmek için araştırmacılar, hayvanların labirentlerdeki performansını ve farelerin iki odadan birinde düşük yoğunluklu bir şok alacağı bir kaçınma testini analiz ettiler.

Muamele edilen kemirgenler, bu testlerin her ikisinde de gelişmiş performans gösterdi; bu, fermente ürünün kısa süreli hafızayı geliştirdiğini ortaya koydu.

YABAN MERSİNİ SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Büyük bir tencerede, yaban mersini patates ezici veya büyük bir kaşığın arkasıyla ezin. Sirke ve şekeri karıştırın; kaynatın ve şeker eriyene kadar karıştırın. Isıdan çıkarın ve soğumaya bırakın.

Karışımı 1 litrelik kavanoza veya saklama kabına dökün; lezzetlerin karışmasını sağlamak için 48 saat örtün ve soğutun.

Yaban mersini karışımını ince bir tel süzgeçte mümkün olduğunca fazla sıvıyı bastırarak süzün; katıları atın. Eleği tülbent ile hizalayın ve daha ince parçacıkları süzün. Sirkeyi bir cam şişeye veya kavanoza dökün ve kapatın. Soğutun.