Çin Devlet Konseyi tarafından 19 Kasım’da açıklanan Enerji Geliştirme Stratejisi Eylem Planı belgesinde ülkenin enerji altyapısının modernize edileceği duyurulmakta. 2014-2020 dönemini kapsayan strateji belgesinde, daha verimli, yeşil ve inovatif enerji üretimi ve tüketimi öngörülmekte, gelecek için uzun bir liste halinde hedefler ortaya konmakta.
Belge yıllık enerji tüketiminde 2020 yılı için 4,8 milyar ton standart kömür eşdeğeri olan bir üst sınır hedefi ortaya koymakta. Bunun anlamı ülkedeki yıllık enerji tüketimi artışını %3,5 ile sınırlandırmak oluyor. Yetkililer hedeflerin hem zorunlu hem de pratik olarak mümkün olduğunu söylemekte.
Yıllık kömür tüketimi 2020 yılında 4,2 milyar ton altında tutulacak. Bu miktar 3,6 milyar ton olan 2013 düzeyinden %16 daha fazla. Azaltma hedeflerinde bölgesel olarak özellikle Pekin, Sarı Irmak deltası ve İnci Irmağı deltası var.
Fosil dışı yakıtların toplam enerji üretiminde %9,8 olan 2013 yılındaki payı 2020’de %15’e çıkarılacak. Geçen ay yapılan APEC (Asya Pasifik Enerji Konseyi) toplantısında fosil dışı yakıtların oranının 2030 yılında %30’a çıkarılacağı açıklanmıştı. Fosil yakıtlar içinde doğal gazın payının %10’a çıkarılması planlanırken, kömürün payının da %62’ye düşürülmesi hedeflenmekte. Belgede kaya gazı ve metan için de hedefler var.
Ülkenin Doğu kıyısında bir dizi nükleer santralın inşaası başlarken, iç kısımlarda da nükleer santral kurulmasının olurluğu araştırılmakta. 2020 yılında kurulu nükleer santral kapasitesinin 58 gigavata, inşa halindekilerin de 30 gigavata ulaşacağı öngörülmekte. Kurulu hidroelektrik kapasitesinin 350 gigavat, rüzgar kapasitesinin 200 gigavat, Güneş kapasitesinin de 100 gigavat olması hedefleniyor. Böylece enerjide kendine yeterlilik oranı %85 dolayına gelecek.
Çin başlıca kömür, petrol, doğal gaz ve uranyum ithalatçısı devlet durumunda. Dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi için bu durum çevre kirliliği yanında güvenlik açısından da sakıncalı bulunmakta. Sera gazları ve diğer hava kirleticilerinin en büyük kaynak ülkesi Çin.
Dünya’da tüketilen tüm enerjinin %21,5’i Çin tarafından tüketilmiş. Buna karşılık Çin, Dünya gayrisafi hasılasının %12,3’ünü üretmiş. Üretim başına enerji tüketimi çok yüksek. Çin’in uzun dönem stratejisi enerji tüketimini sınırlarken, verimliliği de artırmak oluyor.
Kaynakça:
http://www.energy-daily.com/reports/China_unveils_energy_strategy_targets_for_2020_999.html