Antarktika tamamen buzlarla kaplı olan ve araştırma laboratuvarları dışında insan yaşamının bulunmadığı bir kıtadır. Ortalama buz kalınlığı 2 km üstündedir. Tüm Dünya’daki tatlı suyun %70’i burada bulunuyor. Eğer üzerindeki buzullar tamamen erise küresel deniz seviyesi 60 metre yükselirdi.

Antarktika’da görülen iklimsel değişiklikler, Dünya’nın yakın geçmişi ve gidişatının yönü ile yakından ilgilidir. Bu nedenle Antarktika bilimcilerin sürekli gözlemi altındadır. Science dergisinde Aralık ayında çıkan bir makalede, kıta sularında, özellikle Batı Antarktika kıta sahanlığında su sıcaklığının yükselmekte olduğu bildirilmektedir.
ABD, Almanya, Japonya ve İngiltere’den bilimcilerin yürüttüğü araştırmada 1960 ile 2014 yılları arasındaki oşinografik veriler açık kaynaklardan toplandı ve incelendi. Veriler 50 yıl kadar öncesinde de kıta çevresindeki denizlerde küçük sıcaklık farklarının bulunduğunu, örneğin Batı Antarktika kıta sahanlığındaki denizlerde su sıcaklığının Antarktika’nın diğer denizlerinden daha ılık olduğunu gösteriyor.
Ancak genelde kıta çevresindeki denizlerin sıcaklığı 1960’dan beri yükselmekte. Halen derinliklerdeki su sıcaklığı 0.5 C – 1.5 C dereceler arasında bulunmakta. Bu sıcaklıklar Antarktika koşulları için oldukça yüksek. Bölgede birçok buzul bulunmakta. Genel ısınma, buzullardaki erimeyi hızlandırmakta ve denize kaymaları çoğaltmakta. Son elli yıldaki bu gidişatın değiştiğini gösteren veriler de yok. Bilimciler bütün bu oluşumların nedenini kuzeydeki açık denizlerden gelen etkilere bağlamakta.
Araştırma ekibinin başındaki Dr. Schmidtko, suların son 50 yılda ısındığını, bu süre içinde kıyıların oldukça sığlaştığını, sürecin sürüp gitmesiyle daha fazla buzulun denize kayacağını, eriyeceğini ve deniz seviyesinin yükseleceğini söylemekte.
Araştırmacılar makalede kıta etrafında değişik denizlerdeki suları ayrı ayrı incelemekte ve değişik erime hesapları yapmaktadır. Isınmanın asıl nedenleri konusunda tatmin edici bilimsel açıklama henüz bulunmamakla birlikte Güney yarımküredeki rüzgar rejiminde görülen değişikliklerin bir rolü olduğu düşünülmektedir.
Isınan suların Güney denizlerindeki biyolojik yaşamı nasıl etkilediği ve etkileyeceği de henüz tam anlaşılmış değildir. Bu konuda yeni araştırmalar gerekmektedir.

Kaynakça:
http://www.sciencemag.org/content/346/6214/1227.abstract?sid=f2f3feac-21f4-4a24-8619-45cf43613a27
http://www.spacedaily.com/reports/Antarctica_Heat_comes_from_the_deep_999.html