Washington Üniversitesi’nden bilim insanları yükselen sıcaklıklara uyum sağlayan yeni bir kutup ayısı popülasyonu keşfetti.
Araştırmanın yazarlarından Doktor Kristin Laidre bulguların, kutup ayılarının küresel sıcaklıklara karşı hayatta kalmaya adapte olabileceğine dair umudu artırdığını söyledi
Kutup ayıları genellikle iklim değişikliğinin poster çocuğu olarak kullanılsa da yeni bir araştırma yükselen sıcaklıkların hayvanların üzerindeki etkileri konusunda şüphe uyandırdı. Washington Üniversitesi‘nden araştırmacılar, Güneydoğu Grönland‘daki buzsuz denizde gelişen yeni bir kutup ayısı popülasyonu keşfettiler.
“Türlerin geleceğine dair fikir veriyor”
Genetik olarak farklı ve buzsuz çevreye adapte olmuş durumda olan bu popülasyon artan sıcaklıklar arasında türlerin geleceğine dair ışık tutmaya yardımcı olabilir. Araştırmayı yöneten Doktor Kristin Laidre, “Kutup ayıları, iklim değişikliği nedeniyle deniz buzu kaybı tehdidi altında. Bu yeni popülasyon, türlerin gelecekte nasıl devam edebileceğine dair bize bir fikir veriyor. Yine de buzul habitatının çok sayıda kutup ayısını destekleyeceğini düşünmüyorum. Yeterli değil. İklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu’ndaki kutup ayılarında hala büyük düşüşler görmeyi bekliyoruz” dedi.
“Alt popülasyon bulmayı beklemiyorduk”
Araştırmacılar, tarihsel kayıtlara ve yerel bilgilere dayanarak Güneydoğu Grönland’da bazı ayılar olduğunu biliyorlardı. Ancak bölgede tahmin edilemeyen hava koşulları, yoğun kar yağışı ve dik dağlar nedeniyle ayrıntılı bir çalışma yapılamamıştı.
Doktor Laidre, “Güneydoğu Grönland’daki kutup ayıları hakkında fazla bir şey bilmediğimiz için bu bölgeyi araştırmak istedik, ancak orada yaşayan yeni bir alt popülasyon bulmayı asla beklemiyorduk. Ne kadar özel olduklarını bilmiyorduk” sözlerini kullandı.
Genetik olarak farklılar
Araştırmada ekip, popülasyonu ilk kez değerlendirmek için 36 yıllık hareket, genetik ve demografik verileri birleştirdi. Elde ettikleri sonuçlar, bu grubun birkaç yüz ayıdan oluştuğunu ve önceden bilinen 19 kutup ayısı popülasyonunun herhangi birinden genetik olarak farklı olduğunu gösterdi.
Çalışmanın ortak yazarı Profesör Beth Shapiro, “Onlar gezegendeki herhangi bir yerde genetik olarak en izole edilmiş kutup ayısı popülasyonu. Bu popülasyonun en az birkaç yüz yıldır diğer kutup ayısı popülasyonlarından ayrı yaşadığını ve bu süre boyunca nüfus büyüklüklerinin küçük kaldığını biliyoruz” dedi.
Daha az yavruya sahipler
Vücut ölçümleri, ekibe göre, yetişkin dişilerin diğer bölgelerdekilerden daha küçük olduğunu ve daha az yavruya sahip olduğunu gösteriyor; bu da bilim insanlarına göre karmaşık ortamda eş bulmanın zorluğunu yansıtabilir.
Popülasyon içindeki yetişkin dişilerin uydu takibi, avlanmak için deniz buzu üzerinde çok uzaklara seyahat eden diğer kutup ayılarının aksine, daha evcimen olduğunu gösteriyor. Laidre, “Bir bakıma bu ayılar, Grönland’ın ayılarının gelecekteki iklim senaryoları altında nasıl ilerleyebileceğine dair bir fikir veriyor” dedi.
Bu ayı nüfusunun yılın dört ayı boyunca (şubattan mayıs sonuna kadar) deniz buzuna erişimi var. Diğer sekiz ay boyunca, kutup ayıları Grönland Buz Levhası’ndan kopan tatlı su buzu parçalarında fok avlıyorlar. Bulgular, kutup ayılarının yükselen küresel sıcaklıklar arasında hayatta kalmaya adapte olabileceğine dair umudu artırıyor. Laidre, “Türleri korumakla ilgileniyorsanız, o zaman evet, bulgularımız umut verici” dedi.