Son yıllarda kullanımı artan elektrikli arabalara yönelen insanların aklında büyük ölçüde çevresel faktörler bulunuyordu. Ancak yeni bir araştırma, elektrikli araçların milyonlarca kişinin muzdarip olduğu astım hastalığına da iyi geldiğini ortaya çıkardı.
ABD’de bulunan Güney California Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, elektrikli otomobiller ile akciğer sağlığı arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Science of Total Environment’ta yayınlanan çalışmada ekip, elektrikli araç kullanımının ‘nispeten düşük seviyelerine’ rağmen sağlık ve hava kalitesinde tespit edilebilir farklılıkların olup olmadığını inceledi.
HASTANEYE BAŞVURULAR AZALDI
Üniversiteden araştırmacılar, bölgedeki elektrikli araba kullanımına kıyasla astım kaynaklı hastane ziyaretlerinin sayısını analiz etti. Bin kişi başına her 20 elektrikli araç için, astımla ilgili şikayetlerden yıllık acil servis ziyaretlerinde yüzde 3,2’lik bir azalma olduğunu keşfetti. Ek bir avantaj olarak, solunum sistemine zarar verebilecek nitrojen dioksit seviyelerinde de hafif bir düşüş oldu.
‘GEÇİŞİN ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR’
2013’ten 2019’a kadar toplanan verileri inceleyen araştırmacılardan Dr. Sandrah Eckel, “İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri çok korkutucu olduğu için hakkında konuşmak zor olabilir. Konuşmayı iklim değişikliğinin hafifletilmesi ve uyumuna kaydırmaktan heyecan duyuyoruz ve bu sonuçlar, elektrikli araçlara geçişin mücadelenin önemli bir parçası olduğunu gösteriyor” dedi.