ideal spor zamanı

12 hafta süren araştırmada bir grup 08.30’dan önce, diğer grupsa 18.00 ile 20.00 arasında egzersiz yaptı

ABD ‘de yapılan bir çalışmaya göre egzersizden en fazla fayda alınan zaman dilimi kadınlar ve erkekler için farklılık gösteriyor.

25 ila 55 yaşlarındaki 30 erkekle 26 kadının katıldığı ve 12 hafta süren araştırmada, farklı zaman dilimlerindeki spor programlarının vücuttaki etkileri incelendi.

Frontiers in Physiology adlı bilimsel dergide bugün yayımlanan çalışmada esneme, koşu, dayanıklılık ve direnç artırmaya yönelik farklı egzersizlere yer verildi.

Araştırmada bir grup 08.30’dan önce bir saat spor yaparken, diğer grupsa 18.00 ile 20.00 arasında bir saat boyunca aynı egzersizleri yaptı.

Tüm grupların özel hazırlanmış yemek programlarına bağlı kaldığı çalışmada bilim insanları, katılımcıların tansiyonunu, vücuttaki yağ oranını, esnekliğini ve dayanıklılığını inceledi.

Saat aralıklarından bağımsız olarak tüm katılımcıların genel anlamda daha sağlıklı hale geldiği gözlemlendi.

Fakat vücut yağlarını yakma açısından kadınların gündüz yapılan egzersizlerden daha fazla verim aldığı belirlendi.

Buna karşın erkeklerin sağlık sonuçlarında zaman dilimleri arasında büyük farklar yaşanmadığı fakat akşam spor yapmanın daha verimli sonuçlar verdiği tespit edildi.

Araştırmanın başyazarı Dr. Paulo Arcerio, akşam spor yapmanın “duygu durumun yanı sıra kalp ve metabolizma sağlığını iyileştirmek isteyen erkekler için daha uygun olduğunu” söyledi.

New York’taki Skidmore College’da sağlık ve insan fizyolojisi üzerine çalışan Arcerio, karın bölgesindeki yağları eritmek ve tansiyonunu azaltmak isteyen kadınların sabah egzersiz yapmasının daha ideal olduğunu belirtti.

Öte yandan Arcerio, vücudunun üst bölgesindeki kas gücünü artırmak, genel olarak duygusal durumunu iyileştirmek ve gıda tüketimini düzenlemek isteyen kadınlarınsa akşam egzersiz yapmasını önerdi.

Araştırmacılar, akşam ya da sabah spor yapmanın kadınlarla erkekler arasında neden farklı sonuçlara yol açtığını henüz tespit edemezken, bunda hormonların, biyolojik saatin ve uyku döngüsünün rol oynayabileceğini belirtti.