Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör’ün (ITER) bağlı olduğu organizasyon, Bigot’un Cumartesi günü tanımlanamayan bir hastalıktan öldüğünü söyledi. Mart 2015’ten bu yana örgütün genel müdürü olan Bigot, 2025’te sona erecek olan ikinci döneminin ortasına yaklaşıyordu.
ITER’den yapılan bir açıklamada Bigot’un ölümü “küresel füzyon topluluğuna trajik bir darbe” olarak nitelendirdi. Yardımcısı Eisuke Tada, Bigot’un halefi aranırken ITER projesinin liderliğini devralacak.
Eğer füzyon, radyoaktif atık ve bazen yıkıcı erimelere neden olan mevcut fisyon reaktörlerinden farklı olarak, bilim insanları ve mühendisler tarafından uzun süre kontrol etmenin bir yolu bulunabilirse, temiz ve neredeyse sınırsız bir enerji kaynağı sunacağı düşünülüyor.
ITER proje üyeleri (Çin, Avrupa Birliği, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri) güney Fransa’daki Saint-Paul-les-Durance’da tokamak adı verilen çörek şeklinde bir cihaz inşa ediyor. Dünyanın en büyük bilim projesi olarak tanıtılıyor. Amaç, atomların birbirine kaynaşmasına izin verecek kadar uzun süre 150 milyon santigrat dereceye ısıtılmış hidrojeni hapsetmek.